Yetişkinlerin oyun oynamayı unutması hakkında Slade 1957’de şöyle söylemiştir “Yaşamın bize verdiği en büyük hediyelerden biri de oyun oynamayı bilmemizdir. Gençken, birçoğumuz bunu biliyorduk. Fakat yaşlandıkça eğlenceli, neşeli bir şeyler ölmeye başlar ve sözüm ona gerçeklik denen sıkıcı bir şeyler hayatımızın akışına yerleşir. Hala, içimizde, derinlerde bir yerde bir ateş kırıntısı vardır. Ve seyrek, titrek bir şekilde yanar. Bazen ise bir kıvılcım meydana gelir ve daha net bir alev yükselir, o zaman bir an için tekrar genç oluruz, güleriz ve dünya daha aydınlık görünür gözümüze.” Slade’in da dediği gibi dünyanın her daim daha aydınlık görünmesi ve çocukların dünyayı her daim aydınlatması için çocuklarla bol bol vakit geçirmeli, onlarla oyun oynamalı, onları gerçekten dinlemeli ve anlamaya çalışmalıyız. Bu yolu seçtiğimizde anne, baba, öğretmen veya herhangi bir yetişkin olarak çocuklarla iletişimimiz güçlenecektir.
Ebeveynlerle yapılan yaratıcı drama çalışmaları onların çocuklarıyla vakit geçirmelerini motive etmek adına çok önemlidir. Yaratıcı drama yöntemi ile uygulanan ebeveynlik atölyelerinde ebeveynler, ısınma çalışmalarında bolca farklı oyun oynayarak hem kendileri oyunun gücünü fark edecek hem de evde oynayabilecekleri oyunlar öğreneceklerdir. Ayrıca ebeveynler, doğaçlama ve canlandırma çalışmalarını atölyede deneyimlediği için bu tip egzersizlere ısınmış ve evde bunu uygulamak için istekli olacaktır. Oyun ve yeni oyunlar yaratma ile ilgili atölyelerde de nasıl oyun kurulacağı, evdeki bazı materyallerden nasıl oyuncak yapılacağı ile ilgili farkındalık kazanacaklardır. Yine bu atölyelerde ebeveynler, çocukluklarındaki oyunları hatırlayarak, bunları döneme uyarlamakla ilgili deneyim kazanırlar. Herkesin “kaliteli vakit” diyerek gözünde büyüttüğü ve ne yapacağını bilmeden düşündüğü o kıymetli zamanlarda iyi vakit geçirip, çocuklarıyla etkileşim içinde olacaklar ve biraz olsun ekranlardan uzak duracaklardır.
Sadece göz göze birlikte vakit geçirmek, ebeveyn ve çocuğun, iletişimlerinin artmasına ve dünyayı kaçırmamalarına yardımcı olur. Bu yüzden hem yetişkinlerin hem de çocukların etkin ve kaliteli vakit geçirmeleri adına oyunlara sahip çıkılması ve yaratıcı drama yönteminin kullanıldığı bu tip ebeveynlik atölyelerinin daha çok olması hayata renk katmak ve içimizdeki o ışığı yaşatmak adına çok önemlidir.
Yeşim İmre Hanoğlu
Yaratıcı Drama Eğitmeni