Çocuk Drama Kursu
Drama ve Yaratıcı Drama
Anne babalar, çocuklarının sanatsal, sportif veya akademik gelişimini desteklemek amacıyla farklı çocuk kurslarına götürürler. Bu kurslardan bazıları çocukların sanat eğitimi, bazıları ise kişisel gelişimi veya sportif becerilerini geliştirmeye hizmet eder. Burada dikkat edilmesi gereken konu, çocuk drama kursu gibi kurslara götürülme düşüncesi ya da gerekçesi ile aranılan kursun ve içeriğinin buna uygun olmasıdır.
Çocuk drama kursu düşünen ebeveynler için de aynı durum geçerlidir. Ebeveynlerin ve diğer yönlendiren kişilerin (arkadaş, öğretmen, rehberlik uzmanı, psikolog…) bilmesi gereken, çocuk drama kursu çeşitlerinin de kendi içinde farklılaştığı; amaç, yöntem ve içeriklerine göre ayrıldığıdır. Bu yüzden çocuk drama kursu seçiminde dikkatli olmak önemlidir.
Çocuk drama kursu çeşitleri ve aralarındaki ayrışmaları basit bir dille şöyle açıklayabiliriz: Drama kursları, yaratıcı drama kursları ve SizDrama KGP gibi farklı kurslar arasında önemli farklar vardır.
Bir grup içinde çocukların hikaye kurgulama, sahne ve oyunculuk becerilerin geliştirildiği, sonunda seyirlik bir performans ortaya koyma hedefi olan atölyeleri çalışmalarıdır.
Eğitmenleri; Konservatuvar ya da herhangi bir Tiyatro kursu bitirmiş kişilerdir.
Kişilerin, kendini ifade etme, empati, iletişim, sorun çözme gibi sosyal becerileri kullanabileceği kurgusal ortamların yaratıldığı, sonunda bir performans gösteri olmayan, doğaçlama ve oyunsu süreçlerle farklı yaşantısal konularda farkındalık sağlamak amacı olan, süreç odaklı atölye çalışmalarıdır.
Eğitmenleri; Yaratıcı Drama Liderlik Programını tamamlamış kişilerdir.
Psikolojik sorunları ya da duygusal çıkmazları çözmek ve iyileştirme amacıyla drama tekniklerinin kullanıldığı grup çalışmalarıdır. Burada drama, psikoloji alanında bir teknik olarak kullanılır.
Eğitmenleri; Psikodrama eğitimini tamamlamış Psikolog ya da PDR uzmanlarıdır.
Drama KGP (Yaratıcı drama yöntemli Kişilik Gelişim Programı): Çocukların kişilik özelliklerinin ve sosyal becerilerinin, yaratıcı drama yöntemi (oyun, doğaçlama, rol oynama, drama teknikleri…) ile yaratılan kurgusal ortamlar üzerinden gözlemlendiği, her çocuk özelinde ihtiyaçların belirlendiği, gelişmesi gereken yönlerin yine her çocuk özelinde roller üzerinden tekrar tekrar deneyimleterek geliştirildiği, veli görüşmeleri ve eğitimleri ile desteklenen “Tanıma” ve “Geliştirme” olmak üzere iki aşamadan oluşan özgün bir grup çalışmasıdır.
Programda iki eğitmen aynı anda görev alır. Kendini tanıma, Öz sevgi, Öz saygı, Öz farkındalık, Özgüven, öz düzenleme… gibi kişisel (öz) değerler ile İletişim, Dikkat algı, problem çözme… gibi sosyal beceriler üzerine çalışmalar yapılır.
Eğitimcileri; Drama KGP Lideri ve Drama KGP Psikologluğu yetkinliklerine sahip kişilerdir.
Drama Kursları
Amaç?
Çocuklarını çocuk drama kursuna göndermeyi düşünen anne babaların, öncelikle bu kursu hangi amaçla düşündükleri ve aradıkları kursun bu amaca uygun içerikte bir çocuk drama kursu olmasına dikkat etmeleri önemlidir. Çocuk drama kursları genelde, sonunda bir oyun (tiyatro) sahneleme hedefi doğrultusunda içerik ve yaklaşımlara sahiptir. Ancak bu tür bir kursun amacının, kullanılan tekniklerin, eğitmen yaklaşımlarının ve uygulama aşamalarının, çocuğun sosyal ve duygusal gelişimi için gereken şartları karşılıyor olması gerekir. Çoğu çocuk drama kursu, kendi özel işleyişi bakımından bahsi geçen ve istenen gelişime bütünsel olarak hizmet edemeyebilir. Bu yönüyle baktığımızda, mevcut çocuk drama kurslarında, çocuğun bir rolü yapamadığını hissetmesi, istediği rolü alamadığını düşünmesi, sahneye çıkma korkusu yaşaması gibi istenmeyen birçok olumsuz durumlar da kaçınılmazdır. Bu nedenle, çocuk drama kursu seçimi yaparken, bu tür olumsuzlukları en aza indirecek bir yaklaşım benimsenmelidir.
Beklenti ve Araştırmalar
Çocuğun gelişimi söz konusu olduğunda, çocuk drama kursu kapsamında, çocuğa karşı yaklaşımlar, beklentiler ve yaratılan ortamların gelişimi destekleyecek yönde olması beklenir. Bu bağlamda, çocuğun özelliklerini, tutum ve davranışlarını, tepkilerini ortaya çıkaracak ve ihtiyaçları doğrultusunda gelişimini sağlayacak yöntem, teknik ve eğitmen yaklaşımı büyük bir önem taşır. Çocuklarla yapılan herhangi bir çalışma, etkinlik ya da öğretim, çocuk drama kursu unsurlarını içeren yaklaşımlarla gerçekleşmelidir. Çünkü çocuk drama kursu, çocuğun güvende olduğunu, yargılanmadığını ve kendini iyi hissetmesini sağlayacak türden bir ortam sunar.
Çocuklar için bir kurs düşünüldüğünde, çocuk drama kursu ile uyumlu yaklaşımlarla, daha bilinçli araştırma ve sorgulama yapılarak beklentilere uygun bir şekilde hareket edilmelidir.
Çocuklar için bir kurs düşünüldüğünde, drama ile uyumlu yaklaşımlarla, daha bilinçli araştırma ve sorgulama yapılarak beklentilere uygun bir şekilde hareket edilmelidir.